לא נעים להכיר, אבל חשוב לדעת.
המוטו שלנו כאן בצפונות, הוא למזער לחץ, היסטריה ודאגות. שהן כשלעצמן תשתית ליצירת בעיות. אבל אתגרי בריאות הם חלק מחיינו, ולכן יש צורך להציג את המידע הקונקרטי, ולו בכדי להעלות את המודעות לטיפול נכון ומציל חיים. רעלת הריון היא מחלה הנלוות להריונות המוגדרים בסיכון. הריון בסיכון הוא הריון שבו ייתכן ונשקפת סכנה לאם או לעובר, ולכן הריון כזה מושגח רפואית באופן רציף .
אז מה זו רעלת הריון?
רעלת הריון יכולה להופיע החל מהשבוע ה20 להריון, לנשים עם מחלות רקע כרוניות כמו סכרת,ל"ד גבוה כרוני,מחלת כליות, קרישיות יתר.
גם צעירות בשנות העשרה או מעל גיל 40 נמצאות בקבוצת סיכון. רעלת הריון, עשויה להיות תורשתית ולכן חשוב לעשות בירור לגבי היסטוריה משפחתית. בנוסף, הריון מרובה עוברים מצריך מעקב צמוד .
סיבת המחלה אינה ברורה וההנחה הרפואית טוענת שהיא נגרמת מחומר מסוים המופרש מהשיליה המפעיל את הרעלת.
סימני אזהרה ודגלים אדומים
כל אחד מהתסמינים שיפורטו, הוא סמפטום שיכול להצביע על תהליך של רעלת.אך ייתכן ויכול להיות סימפטום למשהו אחר, ולכן יש צורך במדידת ל"ד ובדיקות מעבדה לזיהוי רמת חלבון בשתן. התסמינים :
כאבי ראש וטשטוש בראיה
הקאות מרובות
בצקות – ברגליים , בידיים ובפנים.
עליה חריגה במשקל (יותר מ-2 ק"ג לשבוע)
כאבים ברום הבטן .
בבדיקות מעבדה, במקרה של רעלת מתגלה חלבון גבוה בשתן , רמת טסיות נמוכה ולחץ דם גבוה במיוחד (140/90 ומעלה) .
כך תוכלי לעשות השתדלות לבריאות…
חשוב לדעת שניתן להפחית את הסיכון לרעלת אצל נשים עם פונטציאל סיכון כמו – תורשה, הריון מרובה עוברים, חולות סכרת וכד' ע"י לקיחת אספירין במינון נמוך החל משבוע 12 עד ללידה . ישנם גם בדיקות הנעשות באופן פרטי ויכולות לזהות מוקדם יותר את התפרצות הרעלת . ישנו גם טיפול מונע לקרישיות יתר ורעלת בהריונות הבאים.
ונשמרתם! ברעלת הריון, חייבים לטפל.
רעלת שאינה מטופלת עלולה לגרום לסיבוכים בדרגות חומרה שונות .עלולות להופיע הפרעות בזרימת הדם לאיברים חשובים בגוף וכן לשליה ולעובר- כך שבנוסף לפגיעה באישה גם התפתחות העובר נפגעת . תפקודי הכבד ותפקודי הכליות נפגעים . בצקת בריאות ואף פרכוסים עד אובדן הכרה, וחיים.
איך מטפלים ברעלת הריון?
הטיפול הטוב ביותר הוא יילוד התינוק . לידה היא בעצם סיום הרעלת שמופיעה רק במהלך ההריון . את סיום ההריון ניתן לעשות אחרי 37 שבועות מלאים ככל שזה מתאפשר. אם הרעלת קלה מנסים לאזן את לחץ הדם ע"י מנוחה והשגחה צמודה . תזונה מותאמת ושכיבה מרובה. המטרה היא להאריך ככל האפשר את משך ההריון לטובת בשלות העובר והתפתחותו התקינה . אם הרעלת קשה מנסים לייצב את לחץ הדם בהתערבות תרופתית , עושים כל מה שאפשר לזרז את בשלות העובר ואם אין ברירה – מיילדים את האישה גם אם מדובר בהריון צעיר.
לידה במצב של רעלת הריון
לידה רגילה אפשרית במצב של רעלת הריון , וגם מתן אפידורל או כל הרדמה אחרת, הוא אפשרי , לפעמים יש לזרז את הלידה . יש מקרים שהאישה תטופל תרופתית ע"מ למנוע פרכוסים . היות ומדובר על הריון בסיכון יילקחו כל הפרמטרים בחשבון ע"י הרופא המטפל ויותאמו לסיטואציה המדויקת.
מה קורה אחרי הלידה?
לאחר הלידה הרעלת נעלמת . לפעמים זה אורך ימים או שבועות עד להתאוששות מליאה . מחקרים טוענים שנשים שעברו רעלת הריון חשופות יותר למחלות כלי דם ולב . ועליהן לבצע מעקב תמידי על לחץ הדם ועל מערכת הלב .
לידה קלה ובבריאות!!