אחד המושגים הנידונים ביותר בשיחות על הריון ולידה הוא כמובן האפידורל. אבל כמה את באמת יודעת על המושג החשוב הזה?
- אפידורל הוא השיטה המוכרת והנפוצה ביותר לשיכוך כאבים בזמן הלידה. עבור נשים רבות, הוא הופך את הלידה לקלה יותר ולטראומטית פחות.
- בניגוד למה שניתן לחשוב, השם "אפידורל" אינו קשור לחומר ההרדמה שבו נעשה שימוש. אפידורל הוא למעשה קיצור של המושג "הרדמה אפידורלית" או "אלחוש אפידורלי", שמשמעותה – החדרה של חומר הרדמה אל החלל האפידורלי שבעמוד השדרה. היתרון של האפידורל הוא שהוא משפיע רק על פלג הגוף התחתון, וכך מקל על כאבי הצירים והלידה, אך מותיר את היולדת ערנית, פעילה וכמובן שותפה לכל תהליך הלידה – זאת בניגוד לשיטות אלחוש אחרות שקיימות בחדר הלידה, כמו גז צחוק וכדומה.
- אפידורל ניתן רק לאחר הסכמה בכתב של היולדת לביצוע האלחוש. הוא ניתן בישיבה כפופה או בשכיבה על הצד. תחילה מבצעים חיטוי של הגב, ולאחר מכן מזריקים חומר להרדמה מקומית של האזור, על מנת שהאישה לא תחוש בכאב בזמן ההחדרה של חומר האלחוש אל עמוד השדרה. המרדים מחדיר מחט לנקודה הנכונה בגב, ובאמצעותה מחדיר אל החלל האפידורלי בעמוד השדרה צינורית דקה. דרך הצינורית הזו יוחדר חומר האלחוש. את הצינורית מקבעים אל הגב. בבתי חולים מסוימים יש ליולדת אפשרות לתת בעצמה תוספת של חומר האלחוש בהתאם לצורך.
- כיוון שהאלחוש מרדים את החלק התחתון של הגוף, במקרה שבו הלידה מתארכת יהיה צורך בהחדרת קטטר לשלפוחית השתן.
- האם יש חסרונות לאלחוש האפידורלי? מתן אפידורל מחייב את היולדת להישאר במיטה וללדת בשכיבה על הגב, מה שמונע ניידות ותנועתיות אשר עשויות לעיתים לקדם את תהליך הלידה, וכן תנוחות לידה שונות כמו כריעה, למשל.
- ומה לגבי סיכונים? האפידורל נחשב להליך בטוח, אך כמו כל הליך רפואי, יש בו גם סיכונים. אצל נשים מסוימות חלה ירידה בלחץ הדם לאחר מתן האלחוש. במקרה כזה מטפלים באמצעות נוזלים, ואם יש צורך בכך – גם בתרופות להעלאת לחץ הדם. סיבוכים נדירים יותר הם דליפה של נוזל מחוט השדרה, דבר שיכול לגרום לכאבי ראש חזקים. אירוע כזה מתרחש בכ-1% ממקרי האלחוש האפידורלי, ולרוב מטופל בנוזלים ובמשככי כאבים. במקרים מסוימים יש צורך בהליך רפואי שבו נלקח מעט דם מן היולדת ומוזרק בחזרה אל החלל האפידורלי. סיבוכים נדירים עוד יותר עלולים להיות דימום, זיהום במקום ההזרקה, או פגיעה נוירולוגית.
- מתי אפשר לקבל אפידורל? לרוב נותנים אפידורל כאשר היולדת נמצאת בשלב של לידה פעילה, ולרוב סביב פתיחה של 4-5 ס"מ. במקרים מסוימים ניתן לתת אפידורל גם בשלב מוקדם יותר או מאוחר יותר. הדבר תלוי בעיקר בקצב ההתקדמות של הלידה, וגם בגישה המקובלת לנושא בבית החולים הספציפי.
- מתי אי אפשר לקבל אפידורל? ישנן נשים שאינן יכולות לקבל אפידורל גם אם הן רוצות בכך. אישה שנמצאת בתת-לחץ דם עוד לפני האפידורל, לא תוכל לקבל את האלחוש. כך גם אישה שרמת הטסיות בדמה נמוכה ב-100,000 טסיות (יש מקומות שבהם נותנים אפידורל גם עד רמה של 80,000 טסיות, אך לא פחות מכך). אישה שסובלת מעיוות של עמוד השדרה, כזה שאינו מאפשר למרדים גישה טובה אל החלל האפידורלי, גם היא לא תוכל לקבל אפידורל. כמו כן שימוש קבוע בתרופות מדללות דם, או לחילופין חיידק בדם או מצב זיהומי דומה ימנעו את האפשרות לקבלת אפידורל.
- איך מתאוששים מההרדמה? בתוך מספר שעות לאחר האלחוש, התחושה אמורה לחזור במלואה אל פלג הגוף התחתון. רוב היולדות מסוגלות לקום וללכת בצורה מלאה לאחר כ-6 שעות מהלידה.