לשיפור כישורי מוח וצמצום סיכון לאסתמה ליילוד
את מרבית רכיבי התזונה, 60 הכרחיים ועוד שישה חיוניים על תנאי, חייב אדם לקבל ממזון או תוספים. אך, ישנם מספר רכיבי תזונה שללא תשומת לב מיוחדת אליהם, הם לא יעמדו לרשות הגוף אפילו עם תזונה מוקפדת ביותר מבחינת גידול אורגני, טריות ואורח חיים בריא. רכיבי תזונה אלו הם שמני אומגה-3, ויטמין D, יודן ממקור של אצות ים וויטמין 12B. רכיבי תזונה אלו חשובים תמיד, כל החיים, אך יש חשיבות מיוחדת לדאוג לכך שהם לא יחסרו לאישה בזמן הריון.
לגבי ויטמין 12B, חלק מהצמחונים והטבעונים כבר מודעים לחשיבותו ורובם נוטלים אותו כתוסף מזון, אך B12 לעיתים חסר גם אצל אוכלי כל. על יודן, ממקור של אצות ים אותו יש לקחת עם סלניום, נכתב רבות בעיתוננו. על כל פנים, מן הראוי לציין שהאנשים היותר בריאים ושלווים בעולם הם תושבי איים במזרח הרחוק, אצלם אצות ים כספקיות של יודן ואגוזי קוקוס הם חלק בלתי נפרד מאורח חייהם. מאמר זה יתרכז בנושא של חשיבות ויטמין D ואומגה-3 בזמן ההיריון.
כדאי להזכיר שוב שבמחקר שנערך ב- 27 מדינות, עם כ- 50 עממים שונים, נמצא שהגורם היותר חשוב בתזונת האישה שמשפיע על יכולותיו השכליות של היילוד הוא כמות מספקת של אומגה-3 בתפריטה בזמן ההיריון ובתקופה שלפניו. הכוונה ל-אומגה-3 בצורתו המוגמרת של DHA ו- EPA. המקור היותר נקי, יעיל ובטוח לקבל את חומצות השומן האלו הוא כמוסות שהופקו מאצות ים מיקרוסקופיות.
בניגוד לשמנים מכילי אומגה-3 כמו שמן פשתן או זרעיו הטחונים, זרעי צ'יה מושרים או שמן המופק מזרעי מרווה, בעיקר אומגה-3 מן הים עוזר למוח. מתוך הכמות של אומגה-3 המצויה בצמחי יבשה, רק עד 5% הופך ל- DHA ול- EPA והשאר מנוצל לאנרגיה בתוך שמונה שעות. אומגה-3 מאצות ים, לעומת זאת פועל שלושה ימים במוח. הוא גם פי ארבעים יותר נוגד חמצון לעומת אומגה-3 משמן דגים.
במה שנוגע לאספקת ויטמין 3D לגוף, לא יכולות להיות פשרות. הדרך היותר טובה ובטוחה לקבל אותו בכמות מספקת היא עם השתזפות מספקת וזהירה בשמש. מכון שיזוף הוא אופציה שניה ואם לא, אז לקבל אותו בכמוסות או בטיפות, תמיד ביחד עם ויטמין 2K. כמות של 10,000 יחב"ל ליום היא שוות ערך להשתזפות יומית נכונה בשמש, שלא לדבר על כך שלאור השמש יש יתרונות בריאותיים נוספים.
שמני אומגה-3 חשובים לאנרגיית התאים, לפעולת קרומי התאים, לחלוקת החמצן בגוף ולמניעת דלקות. כאמור, הם חשובים ביותר להתפתחות המוח של עוברים וגם להתפתחות העיניים שלהם. לגוף יש גם צורך בשמנים מסוג אומגה-6, אך הם מצויים במזונות רבים ואדם מקבל אותם במזון אפילו ללא תשומת לב מיוחדת. אם כי חשוב פה להזכיר שחומצות שומן מסוג אומגה-6 מביאות תועלת ולא נזק, רק כאשר המקור שלהן הוא מאגוזים וגרעינים, מכילי שמן זה, טריים וחיים שלא עברו חימום וקלייה. גם שמן המופק מהם בין אם בכבישה רגילה ובין אם בכבישה קרה אינו תורם, רק מזיק. גוף האדם זקוק לכמויות שוות, פחות או יותר, של אומגה-6 ואומגה-3. כמות נאותה של אומגה-3 מאצות ים מיקרוסקופיות היא 400 ויותר מ"ג ליום. אך, בהחלט חשובה גם צריכת שמני אומגה-3 כפי שיש בפשתן, זרעי צ'יה, אגוז מלך ועוד. מחקר חדש מלמד שמחסור בזמן היריון באומגה-3, מהסוג כמו זה המופק מאצות-ים מיקרוסקופיות, מגדיל את הסיכון של הוולד לפתח אסתמה. גם בזמן הנקה, האם זקוקה לאומגה-3 ממקור ימי נקי עבור החלב. עם כל היריון נוסף וכל הנקה נוספת, מאגרי שמנים אלו בגוף מדלדלים.
במחקר שנערך בבריטניה עקבו אחרי 695 נשים הרות שחלקן צרכו שמן זית וחלקן אומגה-3 ממקור ימי. לאחר מכן נערך מעקב על בריאות היילודים במשך כחמש שנים. נמצא שעד גיל חמש,אצל אלו שאמותיהם צרכו שמני אומגה-3 ימיים היו ב-30% פחות בעיות נשימה לעומת מה שהיה בקרב ילודים שאימותיהם צרכו בזמן ההיריון בעיקר שמן זית. לדעת החוקרים, אצל אותם תינוקות שאימותיהם צרכו בעיקר שמן זית, הייתה הרבה יותר רגישות לחיסונים ויותר אסתמה ובעיות נשימה אחרות. אגב, על חוסר התועלת שבחיסונים ונזקיהם נכתב רבות. בנוסף, הוכח שתועלת עבור מערכת החיסון הייתה כאשר
נשים צרכו שמני אומגה-3 ימיים כל זמן ההיריון. נטילת שמנים כאלו בשליש השלישי של ההיריון בלבד לא צמצמה התפתחות תחלואה באקזמה, אלרגיות, אסתמה ומחלות דומות ליילוד עד גיל 5 – הגיל בו תם המחקר. אין קצובת מזון יומית למבוגרים לגבי שמני אומגה-3 ימיים, הסברה היא שכמות של 250-500 מ"ג ליום תספיק. לדעת מומחים במוסדות הבריאות בארה"ב וקנדה, לאישה הרה ומיניקה יש צורך ב- 500 מ"ג ליום. באירופה, ממליצים על 200 מ"ג ליום לאישה הרה או מיניקה.
בעולם יש כיום 334 מיליוני אנשים חולי אסתמה וזו בעיה בריאותית מאוד מרכזית. מחלת אסתמה מעלה את הסיכון גם למחלות ריאה נוספות. חומצות השומן מסוג אומגה-3 ממקור ימי, שכאמור, המוצר היעיל בהרבה הוא זה המופק מאצות מיקרוסקופיות, מצמצמות סיכון גם למחלות נוספות כמו ראומטואיד ארטריטיס, מחזקות שרירים, עצמות וכוח פיזי ומשפרות את פעולות העיניים והמוח. הם מצמצמות סיכון למחלות אלצהיימר ופרקינסון, לסרטן המעי הגס ולמחלת קרוהן.
ויטמין D חשוב ביותר תמיד, יש לו חשיבות כפולה בזמן היריון. לויטמין זה יש תפקיד חשוב בבנייה ובפעילות המוח. אם בזמן היריון יש מחסור בו, צפוי סיכון רב להולדת ילדים אוטיסטים. גם עם מחסור קל בוויטמין זה, יתכן שהמוח לא יתפתח דיו ולא יפעל במיטבו. חשיפה לאור השמש היא הדרך היותר בטוחה והיותר יעילה לקליטת ויטמין זה. שהייה באור שמש חשובה גם מסיבות רבות נוספות וכמובן, בשום פנים אין להביט בכיוון השמש. רופאים ממליצים ליטול 200 או 400 יחב"ל ויטמין D ליום – זו כמות בטלה בשישים. כמות שוות ערך לחשיפה נכונה לשמש היא 10,000 יחב"ל ליום, תמיד עם ויטמין 2K. אזכיר שוב שבבית החולים בתל-השומר בדקו רמות ויטמין D אצל אנשים. ל-79% מן הנבדקים היה מחסור וזאת לפי אמות מידה מתפשרות.
בארצנו גם בחורף יש ימים יפים ולא קרים מדי בהם ניתן להיחשף לשמש. מי שלא מורגל, או בעל עור רגיש, שיתחיל בזהירות ויתקדם בהדרגה לזמן חשיפה ממושך יותר. כבר הוזכרה בעיתוננו הבעיה המיוחדת שיש ליוצאי אתיופיה וכהי העור שבארץ. בגלל צבע עורם שמתאים לשמש האפריקאית, אין הם מקבלים פה מספיק ויטמין D מן השמש אפילו עם השתזפות ממושכת. להבטחת בריאותם, חשוב להם ביותר ליטול תוספים של ויטמין זה ביחד עם 2K. הוא הדין עם נשים חרדיות,שלובשות בגדים כהים המכסים כל טפח בגוף. עליהן יש ליטול תוספים שלו עם 2K כדי לשמור על בריאותן.
מקורות
American Pregnancy, Omega-3 Fish Oil and Pregnancy
1 מחשבה על “ויטמין D ואומגה-3”
אם הבדיקות דם תקינות מספיק פרנטל?