חששות של אישה במהלך הריון ראשון הינם משום שטרם חוותה את התהליך בחייה ולא יודעת למה לצפות. סוג חדש של מיחושים וכאבים. חשש מתאריך הלידה שאינו ידוע .חשש לשלומו של העובר שנמצא בפנים ועוד . לאישה בהריונות חוזרים יש חששות דומים אך שונים . בד"כ הם מבוססים על חוויות קודמות. אם הלידות הקודמות לא התרחשו כמתוכנן, במידה וקרה משהו פתאומי שהלחיץ או הפתיע אותה במהלך הלידה, היא פוחדת לחזור ולחוות שוב את המאורע .
החששות מלידה מתחילות במספר דאגות טבעיות שכל אישה יכולה לחוש אותן בתקופה רגישה זו של חייה ועד לכדי פחד ממשי הקרוי – טוקופוביה (חרדה מהריונות ומלידות).
טוקופוביה עלולה לגרום להתקפי חרדה, הזעה וחוסר שינה, דיכאון ובכי בלתי נשלט. זוהי רמה גבוהה מאוד של פחד וחרדה וראוי לומר שמיעוט נשים חוות טוקופוביה והוא ניתן לטיפול וריפוי בס"ד.
כיצד תדעי לזהות שהדאגות והחששות שאת מרגישה הינם טבעיים, וכיצד ניתן לטפל בהם ולהגיע ללידה רגועה ?
להלן רשימת דוגמאות למבחן אישי : * דאגה לעובר בבטנך – תשומת לב לתנועות עובר. * התייחסות למניעת שכחה מביצוע כל הבדיקות הרפואיות הכרוכות במסע ההריון, כנדרש. * דאגה ושמירה על בריאות גופך, מייחסת חשיבות לתזונה שאת אוכלת – בריאה ומאוזנת. בוחנת כאבים ושינויים פיזיים בגופך בחשדנות. * דאגה לציוד חדש לתינוק שבדרך. * פחד מהאחריות ההורית כאשר התינוק יוולד * במידה וחווית בתקופה טרום הריונית פחד מפרוצדורות רפואיות, כמו החדרת מחטים ומבתי חולים, בזמן הריון כשאת רגישה יותר ומוצפת הורמונים, הפחד מתגבר. * אם את אוהבת להיות בשליטה וחוששת שבתהליך הלידה לא תוכלי לשלוט במה שיתרחש במהלכה. * במידה ושמעת בעבר מקבץ סיפורי לידה לא תקינים (מאמא, סבתא, אחות,דודה, חברה) שגרמו לך לפחד תמידי מלידות.
ב"ה ניתן לטפל ולרפא את רוב רובם של הפחדים, וגם רצוי לעשות זאת עד הלידה. איך מטפלים?
בהתאם לרמת הקושי ניתן להעזר באשת מקצוע ייעודית לתחום, חשיבה חיובית, דמיון מודרך, למידה! מחקרים מראים כי מרבית הפחדים הקיימים בעולם באופן כללי, נובעים מחוסר בידע. ידע משרה ביטחון וכוח ובכך מפוגג את הפחד. וכמובן עם הנשק הנצחי של העם היהודי – תפילה. תפילה ואמונה בכוחם להפיג חששות ופחדים.
מדוע חשוב לטפל בפחדים וחרדות לפני הלידה?
כדי לסבר את האוזן נסביר בפסקה זו מה קורה לגוף שלנו כאשר אנו חשים מתח, לחץ, פחד, בהלה, וחרדה. "fight or flight", פרושו להילחם או לברוח. מושג שנטמע בנו בעקבות פעולה פיזיולוגית המתרחשת במוח לאחר סיטואציה מאיימת, הגורמת להפרשה מוגברת בבת אחת של הורמון ה אדרנלין. (כדוגמא, נסי להיזכר בפעם האחרונה ששמעת אזעקת צבע אדום, כיצד הרגשת? ) כאשר אדם חש בסכנה, ללא הכנה, הדופק שלו מתגבר והלב מזרים דם לאיברים החיצוניים, לגפיים – ידיים ורגליים כדי לעזור לאדם שבסכנה להילחם ולשרוד (עם הידיים) או לברוח (עם הרגליים). האדרנלין שמופרש לנו בכמות מוגברת בגוף הוא למעשה חלק ממנגנון הישרדותי הטבוע בכל בעלי החיים ובכללם גם בבני האדם. פעולה זו מתרחשת בגופנו באופן לא מודע ולא רציונלי ולאחר מכן לוקח לנו זמן ניכר לחזור לרוגע ושלווה ולהסדיר דופק ונשימה. בזמן זה מערכות שאינן הישרדותיות אינן מקבלות אספקה טובה של דם, בכללם מערכות הלידה.
בזמן לידה כאשר התהליך מתרחש באופן טבעי מופרשים בגוף היולדת מספר רב של הורמונים המשפיעים על תהליך הלידה באופן פלאי. הורמון מרכזי במיוחד בתהליך הלידה הינו האוקסיטוצין. הוא ההורמון שלמעשה מלווה אותנו משלב ההתעברות ועד לסוף הלידה ואפילו גם בהנקה, לוקח פיקוד .הורמון החיים. הוא זה שגורם להפעלה רחמית ובכך מקדם צירים ולידה. הורמון האוקסיטוצין מיוצר בתנאי רוגע, שלווה, חושך, נינוחות ואהבה. לכן כדי לקדם לידה עלינו להיות בתנאים המאפשרים לנו את הנ"ל .קצב הפרשת האוקסיטוצין, במיוחד בשלב הראשון של הלידה, הוא קריטי ורגיש מאוד. קשה לשמור על יולדת במצב רגוע, שקט ונינוח לאורך זמן. כל כניסה ויציאה של איש צוות רפואי בחדר לידה, בדיקות, חיבורים למוניטור/נוזלים, כל אלו עלולים להפריע למאזן העדין של רוגע ושלוות היולדת.
לכן חשוב לזכור: האדרנלין בשלב זה הוא האויב של האוקסיטוצין!
אדרנלין הוא הורמון הופכי של האוקסיטוצין, בשלבים הראשונים של הלידה. ולכן חשוב מאד לייצר שיח פתוח ומאפשר על כל חשש שקיים. להשתמש בכלים שמניתי לעיל ע"מ להפחית או למגר את הפחדים ולהגיע ללידה רגועה שמחה ומלאת אמונה בתהליך הנפלא.
מספר טיפים נוספים ומעשיים שמסייעים בהפגת חלק גדול מהחששות לאורך הדרך ועוזרים ליולדת להגיע רגועה יותר לחדר הלידה : מילת המפתח – הכנה מראש! פעולות מקדימות יסייעו לך כדי להיות בטוחה בעצמך ורגועה. ארגון תיק לידה הכולל את כל פרטיו (!!), סיור מקדים בבית החולים בו בחרת ללדת – בתי החולים עורכים סיורים מקדימים ללידה. מומלץ להירשם ולהגיע לסיור כדי שתוכלי להיות רגועה שאת יודעת את המיקום המדויק, היכן ניתן לחנות, ולאיזה קומה ואגף צריך להיכנס. בתשאול האחות בקבלת היולדת – תוכלי לתת לבן הזוג או המלווה לענות על כל השאלות כדי שלא תצטרכי להתאמץ ולענות תוך כדי התקדמות הלידה.. ניתן גם להכין את כל המידע הרפואי באופן מאורגן שניתן יהיה לשלוף בקלות מתיק הלידה ולתת לאחות בקבלה.
תהליך הלידה מורכב ממספר שלבים, כל שלב מכיל בתוכו מספר רב של מושגים ומונחים. ייתכן כי תיחשפי למושג רפואי לראשונה בחדר הלידה ולא תכירי אותו, וכדי שלא תחושי באי נעימות לשאול מה הכוונה, ולא תחושי תחושת בהלה תסכול וחוסר הבנה, כאשר ככל הנראה מדובר במונח שגרתי בחדרי לידה. ההמלצה הגורפת והחשובה מכולן היא – להשתתף בקורס הכנה ללידה, כך תרגישי שליטה בתהליך, תדעי מה קורה סביבך, ללא לחץ מיותר, תוכלי להימצא ככל האפשר ברוגע ושלווה וללדת את תינוקך בע"ה בלידה עם חוויה טובה .
בברכת ידיים מלאות ובריאות לכולן
5 מחשבות על “השפעת חרדות ופחדים על תהליך הלידה”
ואהו מאמר מחכים ויפה
מנוסי בצורה נעימה
מאמר מקצועי ורגיש
תודה!
תודה רבה על הכתבה! בהחלט מאד מרגיע!!!
תודה! זה כל כך אמיתי….
הכנה מצויינת !